Näkökulma merkitsee

Tämä blogi on tutkimusmatka NetSuiteen ja digitaalisuuteen. Ja tutkimusmatkan pointti? on laajentaa näköaloja!

Tässä blogissa ja näissä postauksissa ei tule olemaan vinkkejä NetSuiten käyttöönottoon tai käyttöön. Niitä varten on konsultit ja arkkitehdit, joista uskon tuntevani parhaat.

Syvällinen perehtyminen digitaalisuuteen ja kokemus NetSuitesta evankelistan roolin kautta on opettanut paljon. Myös tämän blogin aiheen eli sen, että kun asiat ovat fundamentaalisesti toisin; ymmärtäminen vaatii omakohtaista oivaltamista.

Periaatteellisia, ei niin nopeasti aukeavia, mutta silti relevantteja muutoksia ovat mm.

 • Ajan ja paikan lisäksi koon merkitys on katoaa
  • nopeudesta ja responsiivisuudesta tullut kaikki kaikessa
 • Digitaalisuuden kehitystasoa ei saavuteta niputtamalla entisiä
  • vrt. siirtyminen kännykästä älykännykän tasolle tuhoaa kokonaisia toimialoja, siinä missä aiemmin matopeli oli huikea juttu
 • Kehityksen nopeus ylittää ymmärryksen
  • vrt. teknologinen singulariteetti
  • .. jo nyt yhtäkkiä liiketoimintasovellukset (digitaaliset palvelut, app:t, etc.) kehitetään niin nopeasti, että vanhojen konkareiden on sitä lähes mahdotona uskoa – kun taas uusien sankareiden kohdalla tämä edustaa luonnollista kaikki onnistuu tässä ja heti -ajattelu
 • Uuden syntymisessä on kyse törmäyksistä ja sattumusten ja odottamattomien löytöjen valjastamisesta (serendipiteetti)
 • Digitaalisuuden tuoma siilottomuus alkaa vaikuttaa positiivisesti ihmissuhteisiin (** joka mahdollistaa uudenlaisen vuoropuhelun ja sen synnyttämät vielä rajummat kehitysaskeleet.

Helikopteriin nousu ei riitä digitaalisuudessa; muutos on jotain tajuntaa räjäyttävämpää.

Kuvittele näkymä avaruudesta – astronautti näkee jotain mitä maan pinnalta ei voida nähdä; valtamerten sinisyyden, mannerten muodot, smaragdin vihreyden, pyörteiset pilvilautat, tuikkivat valot suurten kaupunkien yllä ja universumin pimeän äärettömyyden.

Kaunista, mutta myös merkityksellistä. Apollo lentojen astronautti kiteyttää asian oivallisesti;

We learned a lot about the Moon, but what we really learned was about the Earth. The fact that just from the distance of the Moon you can put your thumb up and you can hide the Earth behind your thumb. (** Everything that you’ve ever known, your loved ones, your business, the problems of the Earth itself—all behind your thumb. And how insignificant we really all are, but then how fortunate we are to have this body and to be able to enjoy loving here amongst the beauty of the Earth itself.” —Jim Lovell, Apollo 8 & 13

Digitaalisuuden johtaminen edellyttää näkökulman vaihtamista; yritysten sisältä >> liiketoiminnan päälle. Toisin sanoen, digitaalisuudessa on tarpeen käyttää edellä kuvatun kaltaista extraterrestriaalia näkökulmaa; ekosysteemien näkemiseen kokonaisuudessaan, sekä yritysten ja yksittäisten toimijoiden sisäiseen rakenteeseen zoomaamiseen. Lisäksi tarvitaan astronautin kykyä kuvailla näköalojen lisäksi myös tunteita.

Disclaimer: Älä herranen aika käytä yhtään aikaa, jos näkökulma tuntuu oudolta. Mutta voi olla, että ehkä jonkun yksittäisen blogin, yksittäinen ajatus onnistuu saamaan sinut katsomaan toisin. Ja juuri sillä hetkellä blogi on tehnyt tehtävänsä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s