APItalismi ja NetSuite

APIt eli ohjelmointirajapinnat toimivat digitaalisena liimana ja digitaalisten palveluiden, sovellusten ja systeemien linkittäjänä.

APItalismi (-talous, -economy) on digitalisaation kulmakivi, jonka päälle rakentuvat isot asiat. Tällainen on esimerkiksi omistamisen mahdollinen loppuminen maailmassa; korvautuminen jakamisella ja käytönmukaisuudella.

Rajapinnat ovat edellytys digitaaliselle olemassaololle ja ekosysteemeille – yhdistymiselle ja skaalaamiselle. Ne kytkevät laitteet teolliseen internettiin ja neljänteen teolliseen vallankumoukseen.

Luomua?

Digitaalinen muistuttaa luonnon matemaattista taustaolemusta. Molempien, luonnon ja digitaalisten pilvien muotoutuminen on sekä paikallinen että globaali, ekosysteemin kiertokulkuun perustuva ilmiö.

Datan määrä kasvaa alkuräjähdyksen tavoin, edelleen ja kiihtyvällä tahdilla. Universumi muotoutuu aurinkokunniksi ja galakseiksi – auringosta fotosynteesiksi ja edelleen ekosysteemiksi – ja ekosysteemeissä organismit kehittyvät sopeutumalla ja risteymällä.

Onhan tämä edellä toki hyvin runollisesti ilmaistua, mutta itse kyllä mielenkiinnolla ihmettelen luonnon ja digitaalisen samankaltaisuutta. – Mielikuvitusta stimuloivana kuriositeettina sekin, että API käsite tunnetaan myös bioteknologiassa, jossa sillä viitataan biologisesti aktiiviseen eli “eläväksi tekevään” komponenttiin.

NetSuiten API on ovi rajattomiin mahdollisuuksiin

Organisaatio voi soveltaa NetSuitea monin tavoin. Toisille NetSuite on kaiken kattava front- ja backoffice järjestelmä ja eräille vain jompaa kumpaa.

Digitaalisuuden edetessä NetSuite on yhä useammin APIen kautta osa laajempaa kokonaisuutta. Selkeyttävänä esimerkkinä mainittakoon NetSuiten toiminnallinen kytkentä Googlen Mapsiin APIn kautta – mutta miksei vaikkapa IoT termostaatiin.

NetSuite voidaan kytkeä APIn kautta niin suureen joukkoon laitteita, digitaalisia palveluita, sovelluksia ja systeemeitä, että ymmärtääkseen mahdollisuudet on noustava korkealle katsomaan.

Koen itseni onnekkaaksi päästessäni luomaan Suomen fiksuimpien liiketoimintamallien kehittäjien kanssa maailmanvalloitukseen kykeneviä digitaalisia palveluita. Työ tapahtuu paljolti APIen kautta ja valmiita palikoita yhdistelemällä.

// Elääkseen digitaalisessa ekosysteemissä, kunkin organisaation oman digitaalisen palvelun ja sen keräämän datan tulee olla avoimesti ja helposti kaikkien muiden käytettävissä. Kyse on jakamisesta ja jakaminen tapahtuu APIn kautta.

APItalismi synnyttää digitaalisella dialogilla (//sattumuksilla ja törmäyksillä) uusia liiketoimintamahdollisuuksia – jatkuvasti ja enemmän, kuin ikinä pystytään hyödyntämään.

Vähän nurinkuriseltahan se APItalismi alkuun kuulostaa, mutta jos maailma niin haluaa digitaalisuuden kautta toimia, niin mikäpäs siinä sitten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s