Ota luonnosta mallia digitaaliseen kasvuun

 “I think the biggest innovations of the twenty-first century will be the intersection of biology and technology. A new era is beginning, just like the digital one” – Steve Jobs

Luonnon esimerkki sai Leonardon laitteet lentoon ja kissansilmän kiilumaan – takiaiset inspiroivat tarranauhaa, geckon jalat myrkyttömiä liimoja ja kasvit GoreTexiä.

Biomimiikka purkaa siiloja biologian ja insinööritieteiden väliltä – linnuista, kaloista ja termiiteistä tulee konsultteja; maailman näyttäessä innovaatiolaboratoriolta, jossa evoluutio pyörittää lukemattomia kokeiluja ja rajatonta jalostusprosessia.

Digitaalinen ekosysteemi mallintaa luonnon ekosysteemiä

Luonnon mallintaminen digitaalisuudessa menee asteen diipimmäksi – vai mitä sanot esimerkiksi neljännen ulottuvuuden tulostamisesta – teknologia puhaltaa hengen staattisille kappaleille – eli ts. kappaleelle tulostetaan kolmen fyysisen ulottuvuuden lisäksi kyky liikkua ja muuttaa muotoaan ajan myötä. Mallia kehitystyöhön on otettu elimistä.

Tiesitkö että muurahaisyhteiskunta toimii algoritmeilla ja muurahaiset ovat surffanneet ja viestittäneet toisilleen “anternetissä” jo kauan ennen ihmisten vastaava. Lienee turvallista olettaa, että ihminen matkii internetillä luontoa – eivätkä esimerkiksi muurahaiset ihmisiä.

Ekosysteemiä pohtiva löytää syvät yhtäläisyydet, esimerkiksi; “yhteyttämisen” tuottavan energiaa sekä digitaalisen että luonnollisen ekosysteemien ytimessä – ja emergenssin alusta- ja APItalouden eksponentiaalisen kasvun ajurina.

Oma lempparini on organisaation vertaaminen organismiin – ja taas oikein suuren mittakaavan ilmiönä IoT vrt. IoO – eli Internet of Thingsin vertaaminen luonnon systeemien väliseen verkostoon Internet of Organismsiin (itseäni huvittava oma keksimä käsite).

Niin ja mistäpä muualtakaan tekoälyn ja robotiikan kehitys mallia ottaisi, kuin luonnosta ja tarkemmin ilmaistuna esimerkiksi itseohjautuvien ja hajautettujen systeemien käyttäytymisestä eli parviälystä.

// Biomimiikan kasvu tunnetaan hyvin tiedemaailmassa ja eräskin tutkimus ennustaa “bioinspiraatiosta” lähivuosille aivan törkeän jättimäistä bisnestä; ei vain fyysiseen maailmaan, vaan nimenomaan myös digitaaliseen.

// Digitalisaation kehitys muistuttaa luontoa biologiaa laajemminkin. Dynamiikaltaan perhosefektistä tuttua kaaosteoriaa – ja arkkitehtuuriltaan nykyistä keskipisteetöntä kosmologista mallia, sekä kvanttifysiikkaa ja filosofiaa joogan taustalla. Ja monin muinkin tavoin.

Löydätkö sinä inspiraation tai kaavan digitaaliseen innovaatioon takapihalta, tähtitaivaalta, rannalta, metsästä.. ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s